Hemi-Medi
cd's voor heerlijk diepe ontspanning en meditatie


Veel gestelde vragen

Welke hoofdtelefoon raad je aan?

Voor portable gebruik heb ik zelf een Sennheiser PX 200.

Dit is een gesloten hooftelefoon. Hij is compact en opvouwbaar en speciaal geschikt voor portable apparatuur. Hij klinkt mooi en ook dempt hij omgevingsgeluid een beetje. Er lekt vrijwel geen geluid naar buiten, waardoor hij heel geschikt is als er iemand anders in de buurt is. Ik ben heel tevreden over deze hoofdtelefoon.

Ik vernam van een klant dat zijn kleine broertje de PX100 ook heel geschikt is.

Thuis gebruik ik het top model Sennheiser HD 600 of de gesloten Sennheiser HD 25 sp1 als er veel omgevings geluid is.

Welke cd voor betere nachtrust, burn-out of tinitus.

Alle Hemi-Medi cd's voor diepe ontspanning zijn prima te gebruiken voor betere nachtrust. Het draait om wat u prettig vind om naar te luisteren. De "Ri du Chawion" cd is heel geschikt omdat het geluid van de rivier zo rustig is. Als u echter ook heel gesteld bent op vogelzang dan raad ik de "Ru du Tro Maret" cd aan want daar zijn vogels in het begin. Na 15 minuten worden de vogels rustiger en blijft alleen de rivier over.

Het "Vogelconcert" is aanbevolen als u echt graag naar vogelzang luistert.

Bij burout of tinitus zijn ook de boven genoemde cd's aanbevolen om dezelfde redenen.

Hemi-Medi cd's bij burn-out.

Bij een burn-out raakt je hormoonsysteem uit balance. Belangrijk is daar dat je adrenaline niveau constant te hoog blijft waardoor rust en ontspanning moeilijk te vinden is. De Hemi-Medi cd's zouden hierbij veel kunnen betekenen. Belangrijk is wel dat je gewoon de tijd neemt om naar de cd te luisteren ookal lijkt het misschien niet zo veel effect te hebben. Dat kan namelijk voorkomen als je adrenaline niveau hoog is. Het werkt echter wel en na een aantal keren luisteren ga je dat vermoedenlijk ook wel opmerken. Om een constant te hoog adrenaline niveau omlaag te krijgen, is het nodig om weer veel rust in je leven te brengen ondanks dat dit misschien een uitdaging is in het begin. De Hemi-Medi cd's kunnen zeer behulpzaam zijn omdat het er makkelijker mee is om te ontspannen. De binaural beat tonen hebben volgens enkele onderzoeken een gunstige invloed op het neurotransmitters systeem. Dat kan ook bijdragen aan weer in balans komen.

Verder kan ik je lichaamsbeweging aanraden. Wandelen en zwemmen zijn heel geschikt.

Ik val steeds in slaap.

Dat komt in het begin vaak voor. De meeste mensen krijgen er controle over na een poosje. Ik val meestal wel in slaap als ik 's avonds luister terwijl ik moe ben. Dan wil ik ook graag lekker in slaap vallen. Omdat dit zo goed werkt gebruik ik de cd ook als ik verwacht dat ik niet snel in slaap zal vallen of als ik te vroeg wakker word.

Als je echter niet in slaap wilt vallen dan kun je een meer actieve houding aannemen. Zittend in een rechte stoel bijvoorbeeld of in een meditatie houding als je dat voldoende comfortabel voor je is om een half uur of heel uur vol te houden.

Kan ik alleen het tweede deel beluisteren, want een heel uur luisteren is me te veel?

Het tweede deel alleen beluisteren heeft weinig zin. De frequentie die daar opgewekt wordt (Delta golven van 2.5 Hz) zijn te laag om zo naar toe te kunnen. In het eerste deel wordt daar langzaam naar toe gewerkt door de frequentie telkens in kleine stapjes te verlagen. De CD begint met Alfa golven van 10 Hz. Die hersengolven krijgen de meeste mensen vanzelf al meer zodra ze hun ogen sluiten. Langzaam stapje voor stapje wordt je geest uitgenodigd om rustiger te worden en lagere hersengolven te ontwikkelen. Dit afdalen gaat langs allerlei hersengolven waarvan bekend is dat ze heilzaam zijn. (Ondermeer 7.83 Hz 'Schuman frequency', 5 Hz en 4 Hz)

Het eerste deel is voldoende krachtig om zonder het tweede deel ook heilzaam te zijn. Dus als je alleen tijd vrij kunt of wilt maken om de hele cd te beluisteren, speel dan het eerste deel (afdaling).

De werking van de cd zal de ene keer sterker zijn dan de andere. Het duurt wel enige maanden voordat je gewent bent aan de invloed van de cd. Dan kun je een sterkere versie bestellen.

Kan ik Hemi-Medi ook via mijn MiniDisk afluisteren?

Het kan, maar ik vind het niet ideaal. Toen ik op de computer keek hoe het geluid verandert na opname op mijn MiniDisk speler schrok ik wel. Er zijn verbazingwekkende verschuivingen. Het ziet er naar uit alsof het Binaural Beat signaal wel in tact blijft. Ikzelf ben opgehouden om Hemi-Medi via MiniDisk te beluisteren. Ik heb de indruk dat het effect toch sterker is via een cd speler (een cd-walkman werkt ook prima).

Bovendien loopt het frequentie spectrum van de opname van het beekje door tot 22,1 KHz (het menselijk gehoor gaat globaal van 20 Hz tot 20.000 Hz en op een cd kan maximaal 22.100 Hz opgenomen worden). Bij de MiniDisk speler gaat veel verloren boven de 18.000 Hz. Mogelijk gaat daar een stuk van de helende kwaliteit van het natuurlijke geluid mee verloren.

Ik baseer me daarbij losjes op het Tomatis effect. Tomatis gebruikte geluid om gehoorproblemen aan te pakken en hij ontdekte dat zijn geluid ook andere 'problemen' oploste. Zo merken mensen die de Tomatis methode gebruiken een toename in energie. Het Tomatis effect wordt bereikt door de hoge tonen wat te versterken en de lage wat te verzwakken. Dit wordt ook wel klanktherapie genoemd. (De klanktherapie heeft bij een aantal mensen met tinitus (oorsuizingen en piepen) succes. Op de Hemi-Medi cd wordt door mensen met tinitus vaak enthousiast gereageerd. Bij een aantal wordt de tinitus minder en anderen vinden verlichting tijdens het luisteren naar de cd.)

De theorie achter de klanktherapie is dat de hoge tonen helend werken en energie geven. Verder wordt geredeneerd dat de natuur een rijkdom aan hoge tonen bevat terwijl onze gemechaniseerde omgeving veel lage tonen bevat en te weinig natuurlijke hoge tonen. Hierom ben ik heel zorgvuldig omgegaan met die hoge tonen in mijn opnames.

Kan ik Hemi-Medi beluisteren tijdens de afwas / het lezen van een boek / studeren ?

Het is niet handig om een Hemi-Medi cd voor ontspanning tijdens een activiteit te beluisteren. De reden hiervoor is dat de cd's hersengolven stimuleren die horen bij rust, ontspanning en naar binnen keren. Als je tijdens een activiteit deze hersengolven hebt, dan zul je hetzij minder alert zijn (gebroken serviesgoed misschien ;-) , hetzij de cd zal geen of weinig uitwerking hebben. Indien je de cd alleen beluistert als je rust wilt en neemt, dan treedt er een versterkend effect op. Als het ware weet je geest dat je rust wilt als je de cd opzet. Elke keer dat je echt tot rust komt met de cd, zal rust meer en meer gekoppeld worden aan de cd. Daarmee versterkt de werking van de cd aanzienlijk. Dat effect gaat verloren als je de cd beluistert tijdens activiteiten.

Voor achtergrondgeluid bij lezen, zou het wel kunnen als je over de luidsprekers luistert, maar liever niet over de hoofdtelefoon want voor lezen heb je een sneller hersengolfritme nodig dan door de cd wordt gestimuleerd. De "Lekker Studeren" cd en de "Gemakkelijk Leren" cd zijn wel heel geschikt voor tijdens lezen. (Ook zijn deze cd's goed te gebruiken voor PhotoReading.)

Laatst aangepast op 29 April 2008

Naar  de uitgebreide ervaringen met de Hemi-Medi cdUitgebreide ervaringen met de Hemi-Medi cd Naar wie is Wim Kijne de maker van de Hemi-Medi ontspannings-cdWie is Wim Kijne, de maker van Hemi-Medi?
Naar het ontstaan van Hemi-Medi ontspannings-cdHoe de Hemi-Medi cd ontstond Naar de Hemi-Medi cd gebruiksaanwijzingGebruiksaanwijzing en Disclaimer cd's voor ontspannen studeren cd's voor ontspannen studeren
Aanbevolen Boeken Aanbevolen Boeken Links Links naar interessante sites Bestellen van de Hemi-Medi onstpannings-cd Bestellen
Naar de Hemi-Medi home page Verder naar de aanbevolen boeken pagina Terug naar de gebruiksaanwijzing van Hemi-Medi