Hemi-Medi
cd's voor ontspanning, meditatie en studie

Welkom op de informatiepagina over de Hemi-Medi cd's voor prettig en effectief studeren. Hemi-Medi voor prettig en ontspannen studeren,leren en concentreren

CD's voor bij het studeren?

Studeren lukt het best met een ontspannen lichaam en een actieve geest. Muziek en geluid zijn heel geschikt om dit te stimuleren. Hemi-Medi heeft een aantal cd's uitgebracht speciaal voor bij het studeren. Bij deze cd's wordt een ontspannen concentratie gestimuleerd waardoor het studeren stukken prettiger en effectiever kan zijn. Er is ook een cd die juist actieve, wakkere concentratie stimuleert. (Deze cd kan ook goede resultaten geven bij ADD/ADHD.)

De cd's be´nvloeden op, een natuurlijke manier, de hersengolven tot een patroon dat bijzonder geschikt is voor studie. Deze invloed op de hersengolven is meetbaar met een EEG. Wetenschappelijk bewezen is onder meer dat de gebruikte techniek de samenwerking van beide hersenhelften stimuleert, hemisferische synchronisatie genaamd. Hierdoor heb je meer hersencapaciteit beschikbaar bij het studeren.

Bij de Hemi-Medi cd's wordt een techniek met tonen gebruikt om de hersengolven zo te be´nvloeden dat het studeren makkelijker en effectiever gaat. Deze techniek heet: "binaural beat stimulatie" Bij het ôTahoma Community Collegeö is veel onderzoek verricht naar de effecten van Ĺbinaural beat stimulatieĺ op leerresultaten. Bij een onderzoek kregen twee groepen studenten dezelfde psychologielessen voorgeschoteld, dezelfde boeken en dezelfde testen. Het enige verschil tussen de groepen was het gebruik van binaural beat stimulatie. De groep met de tonen scoorde significant beter op alle tests. 10,9 % hoger. Dat is ongeveer ÚÚn punt hoger als je het vertaalt naar rapport cijfers.

Bij een onderzoek waarbij een onderzoeker (Devon Edrington, Tahoma Community College) binaural beat signalen (4 Hz) mengt met diverse audiosignalen plus een controlesituatie van de audiosignalen zonder de binaural beat tonen concludeert hij: "Dit effect op de hersengolven kwam alleen in reactie op de binaural beat stimulatie. Daar komt bij dat de meting van hemisferische synchronisatie (samenwerking van beide hersenhelften) liet zien dat 87% van de proefpersonen significante toename in de hersensynchronisatie vertoonde." Zijn conclusie: Binaural beat tonen geven een direct en significant effect op de hersengolven en de synchronisatie van de hersenhelften. (Tacoma Community College 1978)

Samenwerking van beide hersenhelften

De menselijke hersenen bestaan uit twee hersenhelften (hemisferen). Onder meer bij diepe meditatie en ook bij stimulatie met binaural beat tonen treedt er een grotere samenwerking van beide hersenhelften op. Dit wordt hemisferische synchronisatie genoemd. Bij de meeste mensen is een van de hersenhelften dominant. De hersenhelften hebben ieder hun eigen specialiteiten. De linker hersenhelft is goed in logisch denken en is vooral extravert, verbaal, rationeel, abstract gericht, terwijl de rechter hersenhelft meer creatief, introvert, visueel, ruimtelijk, synthetisch en holistisch ingesteld is. De linker hersenhelft is goed in details terwijl de rechter goed is in het overzicht. Bij hemisferische synchronisatie wordt de hersenactiviteit mooi verdeeld over beide hersenhelften en bij intense synchronisatie gaan zelfs de hersengolven in precies hetzelfde ritme. Het gevolg daarvan is het beschikbaar hebben van meer hersencapaciteit. De kwaliteiten van beide hersenhelften komen hierdoor extra beschikbaar voor het studeren. Hierdoor gaat het studeren makkelijker, prettiger effectiever en het kost minder tijd. Veel gebruikers van de cd's vertellen hoe faalangst en ander afleidende gedachten enorm afnemen tijdens het studeren met ÚÚn van de Hemi-Medi studie-cd's.

De verschillende Hemi-Medi studeer cd's

Op de "Hemi-Medi lekker studeren cd" klinkt een ontspannend, zacht kabbelend riviertje met vogelzang. Aan deze cd zijn speciale tonen toegevoegd, onhoorbaar onder het geluid van het beekje. Deze 'binaural beat' tonen be´nvloeden je hersengolven als je met een hoofdtelefoon naar de cd luistert. Ze zijn zo samengesteld dat ze een ontspannen concentratie stimuleren. (Je kunt de tonen enigszins hoorbaar maken door de bastonen maximaal te versterken. Dan kun je een zacht zoemen waarnemen. Dat zijn de binaural beat tonen.)

Op de "lekker studeren" cd zingen de vogels in prachtige stereo. Dit geeft extra een afwisselende stimulatie van beide hersenhelften. Het natuurlijke geluid van deze opname is een prettige achtergrond waarbij geluiden uit de omgeving naar de achtergrond gaan waardoor het concentreren makkelijker wordt.

De "gemakkelijk leren" cd is een cd waarop de langzame delen van barok muziek (largo's geheten) verzameld staan. Deze muziek heeft een natuurlijk ontspannende werking. Dit komt doordat deze muziek een ritme van 60 slagen per minuut heeft. Dat is het ritme van een rustig kloppend hart. Het lichaam heeft de neiging om dat rustige ritme over te nemen. Hierdoor groeit je ontspanning en dat is goed voor het studeren. Op deze cd staan dezelfde binaural beat tonen als op de "lekker studeren cd". Ze zijn zo opgenomen dat je ze niet bewust kunt horen, terwijl je hersengolven er wel door be´nvloed worden.

Op de "lied van de branding voor studie" cd klinken de golven van een rustige branding. Het ritme waarmee de golven op het strand slaan heeft een ontspannende werking. De afwisseling van de golven in beide stereo kanalen stimuleert beide hersenhelften. Daarnaast zijn er ook binaural beat tonen opgenomen vrijwel onhoorbaar zachtjes onder het geluid van de zee. Deze binaural beat tonen verschillen van de andere studie cd's. Ze stimuleren een active concentratie. Bij de andere twee studie cd's wordt de ontspanning sterker gesimuleerd. Voor de meeste studenten is dat ook belangrijk. Veel mensen zijn te gespannen bij het studeren. Er zijn echter ook mensen die niet actief of 'wakker' genoeg zijn om goed te kunnen studeren. Bij deze mensen is juist de stimulatie van de beta-golven van belang. Beta-golven zijn aanwezig als je je concentreert op iets in de buitenwereld. Op deze cd worden de beta golven van 16 Hz gestimuleerd naast de alfa-golven van 10 Hz. De theta-golven worden niet gestimuleerd omdat deze golven bij dromerige mensen al juist sterk aanwezig zijn. Dit schijnt ook zo te zijn bij mensen met ADD/ADHD. (Zie "Getting Rid of Ritalin" Robert W. Hill Ph.D en Eduardo Castro, MD. Te bestellen bij: Amazon.com )

Binaural beat tonen?

De binaural beat technologie werkt heel eenvoudig. In je ene oor klinkt een toon terwijl in je andere oor een toon klinkt die iets verschilt in toonhoogte. Als het verschil klein genoeg is, dan hoor je een ritme ontstaan tussen je beide oren. Dat ritme wordt de binaural beat genoemd. In werkelijkheid is dat ritme er niet, er zijn slechts die twee tonen. Je hoort dat ritme doordat de hersenen reageren op het verschil tussen die tonen.
Luister naar een binaural beat demo (157 kb. dus snel binnen)
Dit is een MP3 bestand van 10 seconden. In je linker oor klinkt een toon van 140 Hz en in je rechter 142,5 Hz. Dat geeft dus een Binaural Beat van 2,5 Hz. (twee en een halve slag per seconde)

Je kunt horen dat er in ieder oor een constante toon klinkt, door ervoor te zorgen dat je even alleen het linker of rechter kanaal hoort. Als je over speakers luistert, dan kun je de binaural beat ook horen. Alleen ontstaat het ritme in de ruimte tussen de speakers en niet in jouw hoofd. Het effect op je hersengolven is daardoor klein.

Dit soort tonen staan ook op de cd's. Ze zijn heel zachtjes opgenomen en worden overstemd door het geluid van de muziek (de gemakkelijk leren cd) of het beekje (de Hemi-Medi lekker studeren cd). Hierdoor kun je de tonen niet bewust horen.

Luister naar 30 seconden van een Hemi-Medi cd:
Hemi-Medi - Lekker Studeren (Riviertje met zachte vogelzang en binaural beat tonen.)(469 kb. Ongeveer 3 minuten download-tijd bij een 56k6 modem.)
Hemi-Medi - lied van de branding voor studie (476 kb. Ongeveer 3 minuten download-tijd bij een 56k6 modem.)
Gemakkelijk Leren - Concerto 4 in G - van Wassenaer (476 kb. Ongeveer 3 minuten download-tijd bij een 56k6 modem.)
Als je een van deze MP3 bestandjes steeds laat herhalen en je luistert met een hoofdtelefoon, dan krijg je een indruk van hoe de cd klinkt en ontspant. De cd's zelf werken echter sterker. Dat komt doordat er wat verloren gaat bij het comprimeren tot MP3 formaat.

Hersengolven

Het bijzondere aan de binaural beat tonen is dat je hersengolven mee gaan met het ritme van de binaural beat. Als het binaural beat ritme 10 Hertz is dan worden je 'alfa golven' van 10 Hertz gestimuleerd. Het gevolg is toenemende ontspanning. Hersengolven zijn kleine elektrische stroompjes die door de hersenen afgeven worden. Bij verschillende stemmingen zijn er andere hersengolven. In diepe ontspanning heb je rustigere hersengolven dan wanneer je hard aan het werk bent.

De hersengolven die door de cd's gestimuleerd worden zijn. 14Hz (laag beta), voor concentratie, 10Hz (alfa) voor ontspanning, 4 Hz (theta) voor stimulering van het geheugen en creativiteit. Op de lied van de branding voor studie cd worden de hersengolven van 16 en 10 Hz gestimuleerd. Meer over hersengolven op: hersengolven.html

De samenhang tussen je stemming en je hersengolven is zo groot dat niet alleen een andere stemming andere hersengolven genereert, maar als je de hersengolven be´nvloedt, door middel van binaural beats of muziek, dan verandert ook je stemming!

Daarin ligt de bijzondere kracht van de Hemi-Medi cd's. Door de binaural beat signalen op de cd's worden je hersengolven zo be´nvloed dat je snel gaat ontspannen. Niet alleen je geest ontspant maar je hele lichaam doet mee aan de relaxatie. Studeren gaat veel makkelijker en prettiger als je ontspannen bent.

De afbeeldingen hieronder zijn van een EEG registratie terwijl de proefpersoon naar de "Hemi-Medi cd, voor diepe ontspanning en meditatie" luisterde. De balkjes geven de verschillende hersengolven aan. Van boven naar beneden worden het steeds rustigere hersengolven behorend bij steeds diepere ontspanning.

De eerste afbeelding is representatief voor het begin van de luistersessie. In het EEG is te zien dat mijn proefpersoon een drukke dag gehad had waarbij ze veel met haar hoofd bezig geweest was. Dat is te zien aan de relatief grote hoeveelheid beta golven (de rode balkjes).

De tweede afbeelding is na 20 minuten luisteren naar de cd. Er is goed te zien dat de beta golven minder zijn geworden terwijl de alfa golven (groen), theta (blauw) en ook delta golven (paars) toegenomen zijn.

De derde afbeelding is na 50 minuten. De lagere hersengolven zijn sterk aanwezig. Aan de gereduceerde alfa golven is te zien dat mijn proefpersoon vermoedelijk even in slaap gevallen was bij het luisteren.

Deze afbeelding is van een EEG gemaakt tijdens studeren met de "Gemakkelijk Leren" cd. Opvallend is de grote hoeveelheid alfa golven, dit wijst op ontspanning.

Enkele ervaringen

Heb de Gemakkelijk Studeren cd. Een zegen. Binnen 5 minuten geconcentreerd aan het studeren en dat houd ik gedurende anderhalf uur vol. Studeer twee keer zo snel. Gebruik de cd bijna elke dag. H.J. de Koning

"Door mijn studeertechnieken te combineren met het beluisteren van de 'gemakkelijk leren cd' merk ik dat ik de informatie die ik te verwerken krijg, veel en veel sneller opneem. Aan het einde van iedere studeerperiode herhaal ik wat ik in die periode geleerd heb. Normaal moest ik dan vaak veel terugbladeren omdat ik merkte dat ik lang niet alles goed opgenomen had, maar door de cd hoef ik dat veel minder te doen! Het leren gaat inderdaad veel meer op je gemak terwijl je begrip toch sneller en beter is." (Niels Samuels)

"De afgelopen dagen heb ik zitten studeren met de koptelefoon op m'n harses met 'prettig leren' (of hoe heet ie nou gemakkelijk leren ?) voor mij was het prettig leren in ieder geval.

Ik heb/had(!) de overtuiging dat ik niet tegen muziek kan en al helemaal niet rechtstreeks op mijn hoofd tijdens het leren. Begrijp ook niks van al die pubers die met hun walkman op wiskunde zitten te maken. Misschien hebben ze toch gelijk... Wat me opvalt is de rust en de concentratie waarmee ik studeerde. En ook hoe weinig druk ik me maakte of ik nou een rijtje wel of niet uit m'n hoofd kende. En hoe weinig druk ik me maakte of ik de tekst nou wel of niet bewust had gelezen, iets dat tijdens het vroegere studeren regelmatig gebeurde: "he, wat heb ik nou dernet gelezen..?" nou dat was er nu niet bij. Eigenlijk kwam ik er achter dat de meest stof onbewust naar binnen is gegleden. Ook het plezier dat ik heb in de muziek, gewoon het genieten van klassieke, barok prima, prachtig hoe deze selectie van muziekstukken op elkaar aansluit kwa tempi, toonsoort en karakter, dat draagt bij aan de ervaring van genot en easy going. Het verveelt nooit in ieder geval. Ik zou wensen dat er van deze aard en samenstelling meerdere muziekselecties zouden komen!!!" (RenÚ Bolhuis)

"In de periode dat de gemakkelijk leren cd af moest zijn om naar de platenmaatschappij te gaan, moest ik studeren voor een tentamen dat het hele studie jaar omspande. Ik moest echter prioriteiten stellen en besloot dat het studeren beperkt moest blijven tot de avond voor het tentamen. (Ik had perslot het hele jaar hard mijn best gedaan en zou er toch wel doorheen komen. Die avond werd ik echter overvallen door paniek gevoelens over dat ik het onmogelijk allemaal zou kunnen bestuderen en onthouden in zo'n korte tijd. Gelukkig waren mijn buren lawaaiig. :-) Hierom besloot ik de "gemakkelijk leren" cd op te zetten met hoofdtelefoon. Tot mijn grote verbazing verdween mijn paniek vrijwel meteen en ik heb heel efficiŰnt gestudeerd. De volgende dag wist ik het voldoende te reproduceren om een 9 te behalen." (Wim Kijne, de maker van deze cd's)

Er zijn ouders die de "gemakkelijk leren" cd over de speakers afspelen om hun kinderen tot rust te laten komen. Ze hebben daar veel profijt van.

Wim Kijne 2 april 2009


E-mail

Verstuur E-mail

Je kunt een bericht sturen als je vragen hebt en ik verneem graag wat je ervaringen zijn met de cd's. Wim@Hemi-Medi.nl

Bestel- en prijsinformatie

De Gemakkelijk leren cd kost 18 euro inclusief verzendkosten. Deze cd duurt ruim 78 minuten.

Op de Hemi-Medi - lekker studeren cd staat ÚÚn track van 79 minuten met het gekabbel van een rivier met wat vogelzang er door heen. (Opgenomen in Frankrijk.) Deze cd kost 18 euro inclusief verzendkosten.

De lied van de branding voor studie cd kost ook 18 euro. Hierop 60 minuten lang het ontspannende geluid van de branding.

Na de bestelling krijg je de cd(s) toegestuurd met een rekening. Gelieve de cd's meteen bij ontvangst van de cd's te betalen. Bestellen van de Hemi-Medi cd's


Adres:

Hemi-Medi
Groenpad 29-2
1068EC Amsterdam
tel. 020-6766 055
Postbank rekening: 9 230 170
KvK: 34159119

Naar de Hemi-Medi homepage Naar boven op deze pagina

Alles over de Hemi-Medi ontspannings-cd'sAlles over de Hemi-Medi ontspannings-cd's Naar  de uitgebreide ervaringen met de Hemi-Medi ontspannings-cd'sUitgebreide ervaringen met de Hemi-Medi cd Naar wie is Wim Kijne de maker van de Hemi-Medi ontspannings-cd'sWie is Wim Kijne, de maker van Hemi-Medi?
Naar het ontstaan van Hemi-Medi ontspannings-cd'sHoe de Hemi-Medi cd ontstond Naar de Hemi-Medi cd gebruiksaanwijzingGebruiksaanwijzing en Disclaimer Naar de veelgestelde vragen Veel gestelde vragen
Aanbevolen Boeken Aanbevolen Boeken Links Links naar interessante sites Bestellen van de Hemi-Medi onstpannings-cd Bestellen
Naar de Hemi-Medi home page