Hemi-Medi
cd's voor heerlijk diepe ontspanning en meditatie

Persoonlijke groei effecten van de cd's

De menselijke hersenen bestaan uit twee helften (hemisferen). Ondermeer bij diepe meditatie en ook bij stimulatie met binaural beat tonen treedt er een grotere samenwerking van de hersenhelften op. Dit wordt hemisferische synchronisatie genoemd. Bij de meeste mensen is een van de hersenhelften dominant. De hersenhelften hebben ieder hun eigen specialiteit. De linker hersenhelft is goed in logisch denken en is vooral extravert, verbaal, rationeel, abstract gericht, terwijl de rechter hersenhelft meer creatief, introvert, visueel, ruimtelijk, synthetisch en holistisch ingesteld is. Bij deze synchronisatie wordt de hersenactiviteit mooi verdeeld over beide hersenhelften en bij intense synchronisatie gaan zelfs de hersengolven in precies hetzelfde ritme. Het gevolg hiervan is het gebruiken van veel meer hersencapaciteit.

Een psychotherapeutische techniek genaamd EMDR geeft een mooie illustratie van wat voor indrukwekkende effecten er optreden bij grotere samenwerking van de hersenhelften. Bij EMDR wordt via oogbewegingen van links naar rechts de synchronisatie van de hersenhelften vergroot. Als dit gedaan wordt terwijl de cliŽnt zijn aandacht richt op een psychisch probleem of ongemak, dan komt er dus meer hersencapaciteit vrij voor de oplossing van dat probleem en er treden veranderingen in het probleem op die uiteindelijk, na een aantal maal herhalen van de techniek, grote verbetering in het probleem kunnen geven.

Terug naar de Hemi-Medi cd. Wetenschappelijk is bewezen dat binaural beat stimulatie de synchronisatie tussen de hersenhelften vergroot. In Megabrain noemt Michael Hutchison enkele onderzoeken:

Bij een onderzoek waarbij Edrington (Tacoma Community College 1978) binaural beat signalen (4 Hz) mengt met diverse audiosignalen plus een controlesituatie van de signalen zonder de binaural beat signalen concludeert hij met betrekking tot de toename van teta hersengolven bij de binaural beat stimulatie: "Dit effect op de hersengolven kwam alleen in reactie op de binaural beat stimulatie. Daar komt bij dat de meting van hemisferische synchronisatie liet zien dat 87% van de proefpersonen significante toename in de hersensynchronisatie vertoonde." (vertaling door Wim Kijne) Michael Hutchison besluit met dat Edrington hem vertelde dat deze studie er geen twijfel over laat bestaan dat binaural beats een direct en significant effect hebben op de hersengolven en de sysnchronisatie van de hersenhelften. (1)

Dr. Lester Fehmi, directeur van "The Princeton Behavioral Medicine and Biofeedback Clinic", doet veel onderzoek met meer-kanaals EEG's. Ook hij bevestigt dat binaural beat signalen de hersengolven beÔnvloeden en synchronisatie van beide hersenhelften bevorderen. De staat van zijn die door binaural beats gestimuleerd wordt, is naar zijn ervaring, heel bevorderlijk. Hij spreekt over vergroot bewustzijn waarbij je meerdere ervaringen tegelijk kunt hebben. (2)

Er komt bij synchronisatie van beide hersenhelften meer hersencapaciteit vrij. Hierdoor kan er meer beweging komen in de ongemakken en problemen die spelen in je leven. Net als bij EMDR, hoewel meer geleidelijk en dus zachter dan bij EMDR. Wat bij EMDR in ťťn sessie in beweging komt kan er bij de Hemi-Medi cd dagen en desnoods weken over doen. Dit tempo is mede afhankelijk van de mate waarin je met het probleem bezig bent tijdens het luisteren naar de cd. Je kunt ook doelbewust gebruik maken van deze effecten door je voor het luisteren van de cd, voor te nemen aan iets te gaan werken en eventueel kun je je datgene waar je aan wilt werken nog een paar keer voor de geest halen tijdens het luisteren. (Doe dat vrij ontspannen dan werkt het 't best.)

Nu is dit hemisferische synchronisatie effect niet het enige persoonlijke groei effect van de cd. Er treedt ook een leerproces op in je gemak van het produceren van de verschilende hersengolven. De ontspanning, zoals die tijdens het luisteren naar de cd wordt opgewekt, wordt gaandeweg een bekend gebied en je zult er beter in worden om dit op te roepen. Als het ware groei je in het (zelf) opwekken van de rustige hersengolven met de daarbij horende synchronisatie. Ook zul je beter worden in het herkennen van verschillende niveau's van ontspanning.

Bij grotere synchronisatie van de hersengolven is er meer communicatie tussen de diverse gebieden in de hersenen. Als je onverwerkte ervaringen ergens hebt opgeslagen in je hersenen, en het hersengebied waar dit opgeslagen ligt, gaat meer communiceren met andere gebieden, dan start er een verwerkingsproces. Tegelijkertijd is er meer hersencapaciteit vrij voor het verwerken van deze ervaring door deze synchronisatie. Nu ligt zo'n onverwerkte ervaring natuurlijk niet onbeschermd te wachten op contact. Daar zit bescherming omheen en eerst zal deze bescherming aangeraakt worden. Het gebied zal geleidelijk aan gaan meetrillen met de rest van de hersengolven. Als je elke dag naar de cd luistert en je gaat steeds beter reageren op de sitmulans van de cd, dan zal het gebied je met de onverwerkte ervaring steeds sterker worden uitgenodigd om mee te gaan trillen. Hoe pijnlijker een ervaring hoe langer het duurt voordat dit gebied gaat meetrillen met de rest.

Het meetrillen van gebieden waar ervaringen opgeslagen liggen, zal een heel geleidelijk proces zijn. Eerst zullen allerlei gebiedjes aangeraakt gaan worden waar weinig of geen bescherming is. Als je die ervaringen verwerkt hebt dan zullen je probleemoplossende vermogens versterkt zijn en je kunt grotere problemen beter aan. Vervolgens zullen heel zachtjes de grotere problemen aangeraakt worden. Dit zal niet binnen enkele dagen gebeuren. Het is meer een proces van weken en maanden. De aanraking door de diepe ontspanning en de rustige hersengolven is zo zacht dat er veel tijd overheen gaat. Het is ook belangrijk dat het zachtjes gaat want het is wel de bedoeling dat je geen last ondervindt van deze effecten van de cd's.

Je kunt de Hemi-Medi cd's dus gebruiken voor je persoonlijke groei. Het zal een heel geleidelijke groei zijn. Alleen al diepe ontspanning heeft allerlei helende effecten op lichamelijk en psychisch gebied. Er zijn allerlei wetenschappelijke onderzoeken die dit aantonen. (Verwijzingen naar de onderzoeksgegevens hoop ik binnen niet al te lange tijd toe te voegen.)

Naast de helende kant van ontspanning zijn er dus nog andere persoonlijke groei effecten te verwachten. Helaas zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied. Ik zelf heb deze effecten wel sterk ervaren. Zeker in de tijd toen ik op zoek was naar wat de juiste sterkte voor de cd zou zijn. Ik kan echter niet zeggen hoeveel de cd heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke groei. Toen ik begon met deze cd's, volgde ik mijn opleiding voor hypnotherapeut en ik ondergng dus veel hypnotherapie oefensessies en ook leertherapie. De cd's hebben vast bijgedragen aan mijn persoonlijke groei en daarnaast zijn er te veel andere invloeden om er harde uitspraken over te doen.

Bij de andere mensen die ik ken die met de cd's werken zie ik vergelijkbare effecten. Ik zie dat ze aardige persoonlijke groei doormaken en welk aandeel door de cd komt, is niet te zeggen.

Mijn raad is: gebruik de cd's als je ze lekker vindt voor je ontspanning of meditatie of om bij in slaap te vallen. Houdt in je achterhoofd dat de cd's ook je persoonlijke groei stimuleren. Als je snel wilt groeien doe daarnaast dan ook nog andere dingen voor je groei zoals een persoonlijke-ontwikkelings-groep. Er is altijd wel een therapievorm te vinden die bij je past.

Noten

1. Bron: Hutchison, Michael. Megabrain. Ballantine Books: New York, 1986 paperback edition p. 204

2. Idem, pagina 205

Wim Kijne 5 september 2004

Meer informatie over de cd met ook voorbeeld MP3 bestanden van het binaural-beat-effect en met stukjes van de cd's op de Hemi-Medi homepage.

Naar  de uitgebreide ervaringen met de Hemi-Medi ontspannings-cdUitgebreide ervaringen met de Hemi-Medi cd Naar wie is Wim Kijne de maker van de Hemi-Medi ontspannings-cdWie is Wim Kijne, de maker van Hemi-Medi?
Naar het ontstaan van Hemi-Medi ontspannings-cdHoe de Hemi-Medi cd ontstond Naar de Hemi-Medi cd gebruiksaanwijzingGebruiksaanwijzing en Disclaimer Naar de veelgestelde vragen Veel gestelde vragen
Aanbevolen Boeken Aanbevolen Boeken Links Links naar interessante sites Bestellen van de Hemi-Medi onstpannings-cd Bestellen
Naar de Hemi-Medi home page Verder naar de gebruiksaanwijzing vam Hemi-Medi Terug naar Wie is Wim Kijne de maker van Hemi-Medi